måndag 11 november 2013

God kväll i stugorna!!
HaR varit ut i skolan på klassundersökning i dag och
ska även ut imorgon, trevligt med något annat än det
man gör varje dag annars.
Röda faran körde förbi en skogsdunge på väg till stallet
så att jag fick lite naturmaterial med mig hem=)))
Har sedan hämtat mammsen till kvällsmaten så hon slapp
äta själv.
bjöd sedan på mitt gudomligt goda avkok;)
svärföräldrarna bidrog med lite torkad
hälsa från skogen..
här är lite kuriosa om det
SprängTikka=Chagas hälsoegenskaper
År 1958 fann man i vetenskapliga studier i Finland och Ryssland att Chaga gav effekt vid bröstcancer, levercancer, livmodercancer och magcancer, liksom ihypertoni och diabetes. 1973 gjordes en annan intressant rysk undersökning där Chaga visade sig hjälpa mot psoriasis i nästan 100% av fallen.

Chaga är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar. Den sänker högt kolesterol och har dessutom en otroligt hög ORAC på hela 60.000! Jämför det med 
dessa nyttigheter.
(ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och ger ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g.)
 
En bra sak att minnas är också att du inte kan överdosera Chaga.
 
Bakgrund
Chaga (Inonotus obliquus), eller Sprängticka som den också heter, kallas i Sibirien "Odödlighetens svamp", "Gåvan från Gudarna" eller "Gåvan från Himlen". Chaga har använts som medicinalväxt i Asien under flera tusen år för att stärka immunförsvaret. Den lever i symbios med björken och då björken dör sprids den via sporer vidare till nya björkar. Den är inte en fruktkropp (som traditionella svampar) utan består av mycel.


Hitta Chaga
Chaga växer på björkar i Norra Europa, Norra USA, Canada och Ryssland, där björkar växer. Den växer på björkens stam och är ganska kännspak, eftersom den har en närmast kolsvart skrovlig yta och är ljusare brun/orange inuti. Chaga växer på 1:5000 björkar.


1 kommentar:

maria at inredningsvis sa...

Heej och tack för fina ord om mina tavlor:) de är tryckta på A3 papper med glansig högre kvalitet vilket är ganska viktigt. Skrivaren hade en vän så vet ej märke men den är en högkvalitativ färgskrivare.

Lycka till med tavelväggen nu:)

LOVE Maria